top of page

Yavaş akan Seyhan Nehri kıyıları

Nesil tehlikesi altındaki dişli sazancık Aphanius mento sp. için hazırlamıştır.

 Adana'daki Seyhan Nehri 20 731 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Seyhan Nehri, Adana'da bulunan Seyhan Baraj Gölünden baÅŸlayıp, Akdeniz'e dökülür. Aphanius mento, Seyhan Nehri'ndeki diÅŸli sazancık türüdür. Bu akvaryum öncelikle Aphanius mento için kurulmuÅŸtur. IUCN Kırmızı Listesine Aphanius mento kaydedilmiÅŸtir. Adana çok fazla ışık alan bir yer olduÄŸu için nehir bitki örtüsü ve algler bakımından zengindir ve su berraktır. Bölge, Seyhan Nehri'nin akışı yavaÅŸlatan Adana'nın sığ sularını kapsıyor. Genel olarak, vejetasyon örtüsü maki-step oluÅŸumlarının geçiÅŸ yolundadır. Bu nedenle, bitki örtüsü azalmaktadır.

​

 Seyhan nehri kayalık ve çakıllı bir görünüme sahiptir. Nehir açık bir manzaraya sahiptir. Kıyı kısımları neredeyse tamamen kayalardan oluÅŸur, ancak genel görünümde de kaya vardır. Suda kuru yapraklar ve tortular olmamasına raÄŸmen, Toroslardan sürüklenen dallar vardır. Genellikle suyun yavaÅŸ akması alg oluÅŸumunu saÄŸlar. Alglere ek olarak, ilkbahar ve yaz aylarında yetiÅŸen bitkiler de vardır. Seyhan Nehri'nin kıyı ve durgun bölgeleri bitki bakımından zengindir.

​

 Yaz döneminde, kuraklık oranının arttığı ve su seviyesinin düştüğü 3 aylık dönemde belirlenen su kalitesi ölçüm deÄŸerleri; pH 8.03-8.67, sıcaklık 23.68-31.23 ° C; tuzluluk oranı 0.21-0.22.

​

Seyhan Nehri kirlilik ve istilacı türler tarafından tehdit altındadır. Seyhan Nehri'nde Carassius carassius ve Gambusia affinis gibi istilacı türler vardır. Aphanius mento ve diğer balık ırkları tehlikededir. Örneğin; Carassius carassius veya diğer istilacı büyük sazansı türleri, Aphanius mento'ları yakalar ve yer. Gambusia affinis ise nehrin kıyı bölgelerinde yeni doğan Aphanius mento'ları avlar. İstilacı türlerin yanı sıra, İnsanlar Seyhan Nehri'ne sürekli olarak kimyasal atık ve çöp döküyorlar. Seyhan Nehri'nde sürekli yüzeyde ölü balıklar var. Bununla ilgili birçok haber yapıldı.


Boyutlar:  50x50x35 cm 88L 


Balıkların listesi: Aphanius mento, Gambusia affinis, Alburnus sp, Oxynoemacheilus sp, Planorbis sp, Physa sp, Theodoxus sp, Viviparus sp. 


Bitkilerin listesi:  Ceratophyllum demersum, Sagittaria sp, Filamentli alg 

1.jpeg
2.jpeg
8.jpeg
5.jpeg
4.jpeg
7.jpeg
Yerel Biyotoplar: Portföy

Filyos Çayı biyotopu

Filyos Çayının durgun ve tortulu bölgesini temsil eden biyotop çalışması. (1. akvaryum)

30.30.30h 27L
Cobitis taenia

Yerel Biyotoplar: Welcome
bottom of page