top of page

Barbatula bergamensis habitatı 

 Kozak Deresi Bergama, Ä°zmir.

Bu araştırma tamamen kişisel gözlemlerime dayalı olup Barbatula bergamensis'in kendisini ve habitatını tanıtmaktadır.

Kozak Deresi Çalışmaları: Educational Resources
DSCF1286.JPG

Kozak deresi çevresinin ve su altı görünümünün özellikleri

Kozak deresi, Bergama'nın kuzeybatısındaki Madra Baraj Gölü'nden doÄŸar ve Kozak-Bergama yolu boyunca orman içerisinde ilerler. Kozak ormanında yoÄŸun bir ÅŸekilde çam aÄŸacı popülasyonu vardır fakat dere ve çevresinde çınar aÄŸaçlarının sayısı çok daha yüksektir. Kozak deresinin sıcaklığı yaz ve kış boyunca devamlı serin kalır. 
Derin noktalara sahip olmayan berrak Kozak deresinin su altı peyzajında ise bizleri kayalar, tortular ve az miktarda dal parçaları karşılar. Kozak deresinde bulunan kayaların büyüklüğü deÄŸiÅŸkendir ve sivri köşeleri olmayan kayalardır. Kumu ise ince tanelidir, ancak iri çakıllar da bulunur. Kozak Çayı'nın içerisinde çok olmasa da Çınar kökleri,dalları ve yaprakları bulunmaktadır. Kozak Çayı'nın akıntısı çok fazla olmadığı bazı noktalarda tortulaÅŸma vardır. Filamentli algler, tortu ile kaplandığı için zemin ile kayaları iliÅŸkilendirir, bir bütün olarak gösterir. 

44993500_1731990700239686_82883563551404

Barbatula bergamensis balığının Kozak deresi içerisindeki konumu

Kozak deresinin endemik türü olan Barbatula bergamensis balıkları genellikle Kozak deresinin ince ve derin olmayan noktalarında yaÅŸamlarını sürdürür.

​

Akıntılı olan dere kollarında bulunduklarında kıyı kısımlarda taş ve çakıllar üzerinde akıntıya direnmeye çalışan B. bergamensis loachları, akıntısız noktalarda ise ince kumlu, tortulu zeminin üzerine veya altına gömülerek vakit geçirir. Kimi zaman ise kaya diplerinde kendilerin kazdıkları çukur içerisinde konaklarlar.

​

Kozak deresinin deÄŸiÅŸken bölgelerinde yaÅŸayan bir tür olduÄŸu için yaz ayı gelmeye baÅŸladığında derelerin uç kollarında meydana gelen kopukluklardan oluÅŸan geçici göletlerin içerisine hapsolabilirler. 

20180812_223850-01.jpeg

Barbatula bergamensis

Barbatula bergamensis, Erk'akan, Nalbant ve Özeren tarafından 2007 senesinde keÅŸfedilmiÅŸtir.


Nemacheilidae ailesine mensup bir loach türüdür. En fazla 5 santim boyuta ulaşacağı belirtilmiştir. Hakkında akademik çalışmalar olmadığı için yaşayacağı ısı ve pH aralığı hakkındaki bilgilere ulaşılamamaktadır.

screenshot_20181009_185835.png

Yakalanan bireyler

Barbatula bergamensis, benim tarafımdan 9 Ekim 2018 tarihinde yakalanmıştır. Yakalanan bireylerin boyları 4 santimdir.

20180812_221707-01.jpeg

Barbatula bergamensis'in tasviri

Bu tür, krem ve açık kahvrengi tonlarında bir renge sahiptir ve üzerinde tüm vücudunu saran düzensiz kahverengi kamuflaj lekeleri vardır. Bu lekeler çakıl ve tortu çevrelerinde mükemmel düzeyde gizlenmesini sağlar.
İnce uzun gövdesi ve geniş göğüs yüzgeçleri dikkat çekici özelliklerinden biridir.

KOZAK DERESÄ°NÄ°N TÃœM FOTOÄžRAFLARI

9 Ekim 2018 - 12 Kasım 2018 tarihleri arasında çekilmiş tüm fotoğrafların listesi

Kozak Deresi Çalışmaları: Welcome
Kozak Deresi Çalışmaları: Pro Gallery

Potamon ; Kozak'ın sessiz sakini

06 Haziran 2019 tarihli Kozak gezisi esnasında rastlanılan bölgenin yaygın kabuklusu.

Kozak Deresi Çalışmaları: Aquatic Research
20190606_192303.jpg

Farklı bir dere kolu

06 Haziran 2019 tarihli keşif gezisi esnasında, daha önce hiç gitmediğimiz kadar çok gittik Kozak ormanının derinliklerine. Keşif esnasında ne yazık ki bu dere kolunda endemik loach Barbatula bergamensis'e rastlayamadık.

Screenshot_20190607-143427.png

Keşif alanındaki balıklar

Keşif alanı içerisinde yeni doğan balık yavrularının sayısı yüksekti. Minik bir çağlayanın oluşturduğu derin göletin içerisinde sayıları 20 civarı olan Squailus cephalus(Tatlısu kefali) bireyleri vardı, yavrular da bu bireylerin diye tahmin ediyorum. Bir tane de çıplak göz ile ilk kez gördüğüm ve varlığına kesinlikle emin olduğum Gobio gobio vardı. Göletin suyunun bulanık olmasından dolayı yetişkinleri ne yazık ki görüntüleyemedik fakat yavrularını berrak bir noktada çekmeyi başardık.

20190606_185339-01.jpeg

Potamon sp.

Bu keşif esnasında bölgenin yaygın kabuklu türü olan Potamon yengeçlerine rastladık, aralarından bir tanesi ufak boyutuna rağmen(neredeyse ceviz kadar) oldukça renkliydi. Yaz mevsiminin gelişiyle üreme renklerine büründüğünü düşünüyorum, zira başka mevsimlerde denk geldiklerim bu kadar renkli değillerdi.

Kozak Deresi Çalışmaları: Aquatic Research

Potamon sp. fotoğrafları

Kozak Deresi Çalışmaları: Portföy
Kozak Deresi Çalışmaları: Portföy
bottom of page